Rotamıza, hedef kitlemizi tanımak için yapacağımız kullanıcı araştırmaları ile başlıyoruz.
Hedef Kitlemizi Tanıyoruz
Hadi ilk adım ile başlayalım! Bu adımdaki amacımız ürün yaparken genellikle tanımadığımız insanların hedef kitlemiz olacağını kabullenmek ve onları tanımak için ilk adımlarımızı atmak olacak.
Önce Müşteriyi Anlamak / Problemi Bulmak
İlk adımımızla başlıyoruz. İlk aşamamız; Design Thinking sürecinde “Empati”, “Yalın Girişim“ de ise “Get out Of Building- Sokağı Çık“ ile anlatılan müşterimizi veya müşteri adaylarımızı tanımayı içeriyor.
Eğer yukarıdaki Mint örneğinde olduğu gibi (bir yazılımcının bu para nereye gidiyor sorusu? İle bir girişim doğmuştu) kendi probleminizi çözmüyorsanız mutlaka tanımadığınız birilerinin problemini çözmeye çalışacaksınız.
Tanımaya öncelikle onları aslında tanımadığımızı kabullenerek başlamalıyız. Bu iddialı bir cümle farkındayım ama açıklayalım. Hepimizin bize benzer insanlardan oluşan fiziki ve dijital çevreleri bulunuyor. Kendimize benzer arkadaşlar ediniyor, sosyal medyada da sevdiğimiz kişileri takip ediyoruz. Her iki tarafa da özenle asla karşıt düşünceden, farklı sosyo-ekonomik yapıdan insanları dahil etmiyoruz.
Sosyal hayatlarımızdaki insanları da popülasyonun tamamı zannediyoruz. Değer yargılarımıza, gündemimize, sevdiklerimiz/sevmediklerimize hep bu çevre üzerinden yaklaşıyoruz. Bu çevrenin sevmediği bir film veya dizi popüler olduğunda şaşırıyoruz. Hatta kim seyrediyor bunları soruları ile yaklaşıyoruz.
Sorular hep benzer formatta. Kim seviyor bunları? O Tictoc videolarını kim çekiyor? Kim oy veriyor o belediye başkanı adayına?
Cevap basit, o bizim hayatımızda olmayan tanımadığımız insanlar.
Burada anlattıklarımdan bir dönemin tartışma konusu olan “göbeğini kaşıyan adamlardan” bahsettiğimi düşünmeyin. Tanımadığımız kişiler göbeğini kaşıyan insanlar değil sadece.
Yukarıda bu örneği vermiştik ama pekişmesi için tekrarlayalım.Farz edelim belirli bir miktarda parası olan kişilere yatırım danışmanlığını bir mobil uygulama üzerinden vermeyi planladık ve bu yönde bir girişim fikrimiz var. Etrafınızda kaç tane 1 Milyon Dolarüzerinde parası olup onu yatırım araçlarıyla değerlendiren insan var? Ben cevaplayayım benim 0 (yazıyla Sıfır). Eminim siz de bu soruya rahatlıkla “Evet ben tanıyorum bu kişileri” diyemeyeceksiniz.
Sonuca gelelim, bir sosyal medya uygulaması da yapsak yatırım yardımcısı bir mobil uygulama da yapsak hatta daha da kapsayıcı olalım, her ne yapacaksak yapalım tanımadığımız insanlar bizim müşterimiz olacak.
Tanıma işlemine başlamadan önce hedef kitleniz hakkında beklentilerinizi minimuma indirmek için bazı yorumlarda bulunalım.
Kim Bu Kullanıcı?
ullanıcı/Müşteri veya Hedef Kitlenizdeki İnsanlar;
Davranışları ve tutumları örtüşmeyebilir.
Yaptığı hareketlerin altında yatan sebepleri bilmez.
Ne istediğini, ne ihtiyacı olduğunu doğrudan söyleyemez, bir iş yaparken çevresinde olup biteni algılamak yerine işin kendisine odaklanır. kıyaslamaya yatkındır.
Elindekileri sıralama konusunda iyidir, ancak bunların bir sebebe dayandırmaları istendiğinde tamamen kafası karışır.
Mantıklı kararlar vermek ve öyle yaptığını düşünmek ister ama karar mekanizmasında mantık o kadar ön planda değildir.
Odaklanmaz, okumaz, sadece tarar.
Nasıl Tanıyacağız?
İşte burada temel bir disiplin hayatımıza giriyor. Yeni ürün geliştirme sürecindeki ilk adımımızın ismi: Kullanıcı Araştırması. Kullanıcı Araştırması ürün geliştirme sürecinin neredeyse tamamında sık sık başvurmamız gereken bir yöntemlere verdiğimiz genel isim.
Bir kullanıcı araştırmacısını elinde alet çantasıyla evinize gelen bir ustaya benzetebilirsiniz. Hedef kitleniz hakkında öğrenmek ve anlamak istediklerinizi çıkarıp farklı metodlar kullanarak bu araştırmaları yapabilirsiniz. Kullanıcı araştırması yöntemleri burada alet çantanızın içindeki tornavida, kontrol kalemi vs. gibi düşünebilirsiniz.
Detaylı anlatmaya başlamadan önce de sizi biraz rahatlatalım: Kullanıcı araştırmalarını sistematik bir yapıda ilerletebileceğiniz gibi gerilla yöntemleri de kullanabilirsiniz, hatta bazen bir başkasının yaptığı kullanıcı araştırması da size yol gösterebilir ama unutmayın:
Yapılan en kötü kullanıcı araştırması kullanıcı araştırması yapmamaktan iyidir.
Kullanıcı Araştırması Terminolojisi
Teknik terimlerle başlayalım. Terminoloji kısmında araştırma tekniklerini kategorize ettiğimiz 3 konudan bahsedeceğiz. , Niceliksel vs. Niteliksel, Davranış vs. Tutum ve Derecelendirme
İnsanları anlamak için kullanacağınızı araştırma teknikleri sizin probleminize, zaman ve para gibi kaynaklarınıza ve hedef kitlenize göre değişiklik gösterecektir. Siz de ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra bu 3 temel gruplamadan dilediğiniz teknikleri kullanabilirsiniz.
1. Niceliksel vs. Niteliksel
Farz edelim, müşterilerinizin bütün sadakat kartlarını tek bir cüzdana taşımasını sağlayacak bir girişim oluşturma fikriniz var.
Merak ettiğiniz sorular şunlar olabilir:
- Hedef kitlenin % kaçı sadakat programına dahil?
- Sadakat programına dahil olanların %kaçı kartlarını yanında taşıyor
- Kart taşımak onlar için bir problem mi?
- Kartları taşımıyorlarsa bunun nedenleri ne olabilir?
Bu soruların bazılarında cevap olarak rakamları bazılarında da davranışların altında yatan nedenleri alacağız. İşte burada karşımıza niteliksel ve niceliksel kavramları giriyor.
Ele tutulur gerçekleri ve sayıları analiz ederek ürün geliştirme sürecine başlamak isteyeceğiniz gibi, ürünün tüm kullanıcılarının tasarıma yaklaşımlarını ve tepkilerini kullanarak da tasarım yolculuğunuzu başlatmak isteyebilirsiniz.
Şimdi bu iki terimi inceleyelim.
Niceliksel yöntemler bize şu soruların cevabını verir:
Ne kadar?Kaç kişi?
Niteliksel yöntemler ise bize;
Nasıl?Neden?
Sorularının cevaplarını verirler.
Niceliksel yöntemlerden anket çalışması en sık kullanılanılanıdır. Sınırlı seçenek sunarak kapalı uçlu sorular sorduğunuzda elde edeceğiniz veri niceliksel olacaktır.
Kullanıcılarınızın neden belli bir şekilde hissettiğini ortaya koyan yönlendirici sorular sorduğunuzda ise betimleyici veriler elde edebileceğiniz niteliksel verileriniz olacaktır.
Kullanıcılar ile bire bir görüşmeler yapmak ve onların mevcut yaşamlarını anlamaya çalışmak en sık kullanılan niteliksel yöntemlerden biridir.
Yukarıdaki sadakat uygulamasından devam edelim. 100 kişiye anket yaptınız ve sadece 13 kişinin sadakat kartlarını yanında taşıdığı cevabına ulaştınız. Bu sizi büyük bir çoğunluğun bu kartları artık yanında taşmadığı sonucuna ulaştırdı. Buradan bire bir görüşmeler yaparak insanlara bu sadakat kartlarını neden taşımadıklarına analamak amacıyla sorular sorarak;
Artık cep telefonu numarasının yeterli olması nedeniyle mi yoksa kartların ne işe yaradığının anlaşılmaması nedeniyle mi taşınmadığını anlayabilirsiniz.
Bire bir görüşmeleri anket yaptığınız 100 kişinin içinden seçmeye çalışmayın. Farklı kişilerle bu çalışmayı yapabilirsiniz.
2. Davranış vs. Tutum
Araştırma tekniklerinin bazıları kişilerin davranışlarını anlamaya, onları gözlemlemeye odaklanırken bazılarında da kişilerin söyledikleri sözlere odaklanır.
Davranışa odaklanan teknikler size
İnsanlar ne yapıyor?Nasıl davranıyor?
sorularının cevabını verir.Tutuma odaklanan çalışmalarda ise
İnsanlar ne söylüyor?Duyguları, düşünceleri neler?
Unutmayalım, insanların yaptıklarını iddia ettikleri ile gerçekten yaptıkları farklılık gösterebilir.
Son örneğimizi de yine sadakat kartları üzerinden verelim.
Eğer kişilerle birebir görüşmeler yapıp onlara hem davranışlarıyla hem de tutumlarıyla alakalı sorular sorarsınız her iki kategoriye de giren bir çalışma yapmış olursunuz.
İnsanları bir odaya toplayıp onların görüşlerini alacağınız bir Focus grup çalışması yaparsanız kişilerim tutumlarıyla alakalı bilgiler edinebilirsiniz.
1960'lı ve sonrası yıllarda reklam ajanslarını ele alan dizi Mad Men’de güzel focus grup sahneleri bulunuyor. İlginizi çekebilir:
Hedef kitlenizdeki insanlarla beraber alışverişe çıkıp onlar harcama yaparken yanlarında onları gözlemlerseniz de davranışlarına odaklanmış olursunuz.
3. Derecelendirme
Yukarıda başkalarının araştırmalarını kullanabilirsiniz demiştik. Nasıl oluyor bu?
Kullanıcı araştırmalarını 3 derecede anlatabiliriz, bunlar: Birincil Araştırma, İkincil Araştırma ve Üçüncül Araştırma
Birincil Araştırma dediğimi kısım bizzat bizim yaptığımız çalışmalardır. Sadece bize ait ve bizim kullanıcılardan öğrenmeye çalıştıklarımız ve hedef kitle tanımımız ile şekillenir.
İkincil Araştırma başkaları tarafından yapılmış bir araştırma; ve bunun sonuçlarını inceleyerek yaptığınız çalışmalardır. Aşağıdaki siteleri takip etmenizde fayda var, bu tarz çalışmaların çıktılarına ulaşabilirsiniz.
Üçüncül Araştırma ikincil araştırmanın özetlenmesi veya yeniden incelenmesi ile hazırlanan çalışmadır.
Kullanıcı araştırmasını bizzat kendiniz yapabileceğiniz gibi başka araştırmaları da sürece katabilirsiniz. Genelde tavsiye ettiğimiz süreç ikincil ve üçüncül araştırmaları gerçekten yapacağınız araştırmaya baz oluşturmak, soracağınız soruları belirlemek için kullanmak şeklinde olacaktır.
Nasıl Araştırma Yaparız?
İşin özü kullanıcı araştırması yaparken insanlara sorular sorarak onlardan davranışlarını ve onların nedenlerini anlamaya çalışırız.
1. Öğrenmek istediklerimizi belirleriz. Bu çalışmanın sonucunda nereye varacağız? Hangi cevaplara ihtiyacımız var?
2. Araştırma tekniklerini belirleriz.
3. Teknikleri belirledikten sonra bizi cevaplara ulaştıracak soruları çıkarırız.
4. Çalışmayı yapacağımız hedef kitleyi belirleriz.
5. Sürecin nasıl ilerlediğini anlamak için bir pilot çalışma yapar ve her şey yolundaysa çalışmayı gerçekleştiririz.
6. Sonuçlarını analiz ederiz.
7. Analiz sonuçları bizi yeni sorulara götürdüyse birinci adıma tekrar döneriz.
Şimdi bu aşamalara biraz odaklanalım.
1. Neler Öğrenebiliriz?
Kullanıcı araştırmasından neler öğrenmek istediğimizi Aslında yukarıda tekniklerin kategorilerini açıklarken biraz bahsettik. Araştırma bize şu sorularının cevaplarını verebilir.
- Kullanıcımız kim? - Bir günü, bir haftası/haftasonu, bir ayı nasıl geçiyor? - Yapacağımız ürün daha ortada yokken bu problemi nasıl çözüyor? - Bu alanda yaşadığı problemler neler? - Bu ürünü satın alma motivasyonu ne olur? - Satın almasının bariyerleri nelerdir? - Hedef Kitlemizin yüzde kaçı X,Y yapıyor? (Örneğin sadakat kartı kullanıyor)
Kullanıcı araştırmasından şu sorulara net cevaplar bulamayız.
- Biz bu ürünü yapsak kullanır mı? - Bu ürüne para verir mi? - Bu ürüne ne kadar para verir? - Bu üründe hangi fonksiyonlar olmalı?
2. Teknikler
Yukarıda 3 kategoriye böldüğümüz araştırma tekniklerini şu şekilde 4 farklı alana bölebiliyoruz.
Görselde Y ekseni kullanıcının dedikleri/yaptıkları yani davranış ve tutum üzerine, X ekseni de niceliksel ve niteliksel olmak üzere bölünmüş durumda.
Teknikleri daha ciddi bir yapıda belirlemek isteseydik yukarıdaki grafikten bir üçgen çizerek mutlaka 3 alana dokunarak araştırma tekniklerini belirleyebilirdik. Araştırma yöntemlerinin bu şekilde karıştırılması/birleştirilmesine sosyal bilimlerde “Triangulation” denmekte.
Biz yeni ürün geliştirme sürecinde genelde kısıtlı vakit ve nakit nedeniyle daha konsantre tekniklere odaklanıyoruz. Yeni ürün geliştirme sürecinde en sık kullanılam 3 kullanıcı araştırma tekniği şu şekilde:
Anket
Anketleri temel araştırma yöntemi olarak kullanmak yerine öğrenmek istediğiniz şeyler için çerçeve oluşturmak, bir yöntem belirlemek, örneklediğiniz demografiği veya grubu belirlemek, planı uygulamak için kullanabilirsiniz. Anketleri yeni ürün geliştirirken kullanıcı görüşmelerinde doğru soruları sormak için de kullanırız.
Çok sık gördüğümüz bir hata Yalın Girişim sürecinde fikrin müşteri tarafında bir karşılığının olup olmadığını anlamak için sadece anketlerin kullanılmasıdır. Anketleri tek başına kullanmak yerine alttaki diğer tekniklerle harmanlamak her zaman daha verimli olacak.
Kullanıcı Görüşmesi
En sık kullanılan araştırma tekniği kullanıcı görüşmesidir. Kullanıcı ile birebir yapılan bu çalışma bir sonraki adımda belirleyeceğimiz sorular üzerinden 30-60 dakika sürer.
Kullanıcıların bir ürün veya servis hakkındaki düşüncelerini, beklentilerini öğrenmek, ürün ile ilgili ihtiyaçlarını ve ürünü kullanırken karşılaştıkları problemleri anlamak için yüz yüze gerçekleştirilir. Çoğunlukla katılımcıların rahat hissedeceği kendi ortamlarında gerçekleştirilir.
Gözlem
Ürün fikrimiz kişilerin davranışlarını anlamayı gerektiriyorsa kullanıcı gözlem çalışmalarını kullanırız. Örneğin kişilerin alışveriş alışkanlıkları üzerine bir fikrimiz varsa onlarla beraber haftasonu alışverişi yaparız. Gayrimenkul yatırımı konusuna odaklanıyorsak beraber ev alma sürecine dahil oluruz. Gözlem, klasik Hollywood klişesi olan “Rolüne hazırlanmak için 6 ay taksi şöförlüğü yaptı”nın kullanıcı araştırması dünyasındaki karşılığıdır.
Bu çalışmada kullanıcıların günlük hayatlarına dahil olup onların ihtiyaçlarını ve davranışlarını anlamaya yönelik gözlemler yaparız. Kullanıcıların fiziksel ve sosyal çevreleri ile etkileşimlerini ve bu çevrelerin ürüne etkisini de anlamaya olanak tanır.
28 Kullanıcı Araştırma Tekniği Ürün geliştirme süreçlerinde kullanabileceğiniz araştırma tekniklerini listeledik.
3. Sorular
Öncelikle doğru soruları sormayı bilmemiz gerekmektedir. Burada sözü yine Sıla Karagöl’e bırakalım.
Userspots’un Youtube kanalında soru sormanın inceliklerini beraber konuşmuştuk.
Hangi araştırma yöntemini seçersek seçim hayatımızda insanlara soracağımız sorular olacak. Bu süreçte Soru sormak ve dinlemek, cevapları alırken yeni sorularla diyalogu daha derinlere inmek gibi temel yeteneklere ihtiyacımız olacak. Emin olun bu yetenekler hepimizde var, sadece önyargıları kırıp karşıdaki kişiyi “gerçekten” dinlemek ve anlamaya çalışmakla siz de iyi bir araştırmacı olabilirsiniz.
İnsanların hikayelerini dinlemek için şöyle bir soru akışı işinize yaracaktır örneğin:
1. Konuyu açacak bir soru ile başlayın.Hiç … yaptınız mı?
2.Günlük hayattaki yansımasını öğrenecek bir soru ile devam edin.Ne sıklıkla / Nerede … yapıyorsunuz?İlk nasıl karar verdiniz?
3.Hikaye isteyin.En son ne zaman …. yaptınız? / sorun yaşadınız?Son yaşadığınız olaydan örnek verebilir misiniz?
4. Hedef Kitleyi Nasıl Belirleriz?
Hedef kitleyi belirlemek için yapacaklarımızdan önce ürünümüzü ilk çıktığı günden itibaren kullanacak kişiler ve ürünün yayılma süreciyle alakalı “Teknoloji Kabul Döngüsü”eden bahsetmekte fayda var.
Aşağı yukarı her ürün ve teknoloji benzer yayılımları gösterir. Ürünü deneyecek ilk kişiler olan Innovatours’lar ile başlar her şey.
Apple klavyesiz bir telefon çıkaracak ve 499$ olarak şeklindeki duyumlardan sonra hatta o dönem Microsoft CEO’su Steve Ballmer dalga geçerken gidip sıraya girenler onlar.
Bu grubu sadece teknolojik ürünleri kullanan insanlar olarak da düşünmeyin. Ev hanımlarına yönelik bir ürün yapacaksanız da emin olun ev hanımları arasında da yeni ürünleri deneme konusunda diğerlerine göre daha hevesli ve istekli bir grup var.
O grup kullanırken görüp biraz popülerleştiğinde yine ilk deneyenlerden olan gruba Early Adopters diyoruz.
Bu iki grup ürünümüzün geniş kitlelere ulaşım ulaşmayacağını anlamamızı da sağlıyor aynı zamanda. Tartışmalı bir konu olsa da görseldeki “The Chasm” noktası tam olarak bu. Genel olarak söylenen şey şu: Chasm noktasını geçerseniz genele yayılabiliyorsunuz.
Araştırmaya dahil ederken bu grafikteki ilk 3 gruptan olacağını düşündüğümüz insanları mutlaka dahil etmeliyiz.
Peki hedef kitleyi belirlerken neler yapabiliriz?
Kabul etmemiz gereken bir nokta var, sisli yol analojisi burada yine karşımıza çıkıyor.Hedef kitle belirleme konusu bir hipotez oluşturma ve onu test etme konusu gibi. Biz ürünün hedef kitlesini nasıl tanımlayacaksak tanımlayalım eninde sonunda yanılma payımız çok yüksek. Aslında kesin kullanır dediğimiz kişiler kullanmayabilir, hiç önemsemediğimiz bir grup da ürünümüzü ana kitleye taşıyan bir rol oynayabilir.
Bu durumu kabul ettikten sonra nasıl belirleyeceğimize geçelim, burada bazı tavsiyelerimiz var.
- Mevcut müşteri listesi: Eğer halihazırda bir müşteri grubunuz varsa, sizinle en fazla iletişime geçen, en istekli, en heyecanlı, sürekli yenilik isteyen beklenti içinde olan müşterilerinizi düşünerek hedef kitlenizi belirleyebilirsiniz.
- Rakipler: Ürününüzün doğrudan rakibi olacak mevcut ürünlere odaklanabileceğimiz gibi çözmeye çalıştığımız problemin şu an nasıl çözüldüğüne bakmak da hedef kitle tanımı için faydalı olacaktır.
- Sezgisel: Bu ürünü ilk kim kullanır diye kendinize sorduğunuzda aklınıza gelecek ilk 5 kullanıcı segmentini not edin.
5. Araştırma
Teknikler, sorular, hedef kitle hazır hale geldikten sonra artık sürecin aksiyon noktasına geçiyoruz.
Kullanıcı araştırması süreci için tavsiyelerimiz şu şekilde:
- Asla önyargılı olmayın, insanları dinleyin. Yargılamaya değil anlamaya çalışıyoruz. Onları düzeltmeye çalışmak değil amacınız, onların motivasyonlarını önyargılarını anlamak. - Araştırmaya katılacak kişilerden izin isteyerek hem not tutun hem de ses kaydı alın. - Mutlaka çalışma sonunda bir hediye verin. - Her görüşmenin sonunda öne çıkan 5 maddeyi listeleyin ve ekibinize mail atın. - İlk çalışmanıza 2 haftadan fazla harcamayın. Kendinize bir zaman kısıtı koyun. - Asla ilk görüştüğünüz kişilerden aldığınız yorumlarla hızlı karar vermeyin. Araştırmanın büyük resmini görmek için çalışmanın tamamlanmasını bekleyin. - Kişilerin söylediği ve duymaktan hoşlandığınız sözlere değil sizi mutsuz eden ifadelere ve davranışlara odaklanın.
6. Analiz
Analiz için yine sözü Sıla Karagöl’e bırakalım. Eğer bir kullanıcı araştırmasını detaylı bir şekilde analiz etmek istiyorsanız öğrenmeniz gereken konu: “Affinity Mapping”
Affinity mapping videosu ile bu analiz yöntemi hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Biz biraz daha light versiyonunu kullanacağız.
Kullanıcı araştırmasında yukarıda tavsiye ettiğimiz “Her görüşmenin sonunda öne çıkan 5 maddeyi listeleyin ve ekibinize mail atın.” Maddesindeki gibi her görüşmeden öne çıkan noktaları bir liste haline getireceğiz.
Bu listedeki her maddeyi birer karta yazıp masaya koyacağız. Bu kartları ekip olarak gruplayıp ön plana çıkan noktalara hatırlanabilir birer başlık koyup araştırmanın sonuçlarına ulaşmış olacağız.
Örneğin bir diyet çalışmamızda bu 3 başlık şöyle ortaya çıktı:
Anonim Sosyallik: Kişilerin diyet sürecinde tanıdığı kişiler onları destekleyen değil köstekleyen pozisyonunda. Diyet tanımadığınız ve benzer motivasyona sahip kişilerle daha iyi gerçekleştiriliyor.
Bir Programla Her Şey Düzelecek: Kişiler bir programa uyarak hayatlarının değişecekleri beklentisinde. O yüzden bir diyet programından diğerine sürekli arayış içindeler.
Pazartesi Günü Beyaz Sayfa: Diyet sürekli programa uymadığınız ve bozduğunuz bir yapı. Diyet programlarının bu anlar için bir “beyaz sayfa” ya ihtiyaçları var.
İşte bu 3 anahtar kelime bir diyet araştırmasının öne çıkanları olabilir. Bu 3 konuya trendlerden de belirli maddeler ekleyerek fikir geliştirme aşamasına hazır hale gelirsiniz.
Görsel Çıktılar
Sürecin bir adımına eğer bir kullanıcı deneyimi personeli dahil oluyorsa araştırma çıktılarının analizini farklı görsel yapılarla da yapabilirsiniz. Bu bize 3üncü adım olan fikir geliştirme sürecinde de katkı sağlayacaktır.
Persona
Bir araştırma çıktısı olarak çalışmanıza dahil olan hedef kitlenizin davranışlarını gruplayıp onları sürecin tamamında size hatırlatacak bir görsel çalışma.
Persona’nın ne olduğunu Sıla’dan dinliyoruz.
Customer Journey Map
Müşterinizin nasıl bir karar alma mekanizması var? ve hangi aşamalardan geçerek bu kararları alıyor?, bu süreçte neleri deneyimliyor? gibi soruların cevabını veren bir görsel çalışma.
Journey Map’le alakalı detaylı bilgi almak isterseniz:
28 Kullanıcı Araştırması Tekniği
28 Kullanıcı Araştırması Tekniği Farklı süreçlerde kullanabileceğiniz 28 farklı kullanıcı araştırma tekniğini detaylı inceleyebilirsiniz.