Rotanın son adımında ürünü kullanıcılar ile test ediyor ve hatalarımızı keşfediyoruz.
Test, Test, Test!
Ürün geliştirme sürecinin her aşamasında uygulayabileceğimiz testler mevcut. Rotanın son adımında bu testlere odaklanacağız.
Test
Ürün sürecinde ürünün yaşam döngüsünde bulunduğu noktaya göre 4 farklı aşamada test yapabiliriz. Bu 4 aşama şu şekilde:
Validasyon Testleri: Bir fikrin son kullanıcıda bir karşılığı olup olmadığını anladığımız testler.
MVP Testleri: Ürünün MVP halini kullanıcı ile buluştururken kullanılabilirlik problemlerinin etkileşimi azaltmasını engellemek için yaptığımız gerilla testler.
Kullanılabilirlik Testi: Ürün hayata geçtiğinde belirli aralıklarla ürünün kullanılabilirlik parametrelerini ölçtüğümüz testler.
Optimizasyon Testleri: Ürün geliştirmeye devam ederken ürün KPI'larını artırmak için yaptığımız testler.
Validasyon Testleri
Fikir geliştirme bölümü sonunda ortaya çıkan ürün fikrini doğrulamak/valide etmek için bu testleri kullanabiliriz.
Landing Page Test
40-100$ arası değişen fiyatlarla Unbounce veya Instapage gibi platformlarda bir sayfa oluşturup o sayfaya bazı anahtar kelimelere reklam vererek kullanıcı çekebilirsiniz. Sayfaya gelen kullanıcının form doldurma, e-posta bırakma oranlarını takip ederek fikrinizi test edebilirsiniz. Webflow gibi araçlarla tasarım veya kodlamayı bir arada yapabileceğiniz gibi Themeforest gibi platformlardan kolayca düzenlenebilir tema'lar satın alabilirsiniz.
Prototip Testi
Fikrimizin ana fonksiyonlarını bir prototip haline getirip kullanıcılar ile test ederek ihtiyacı anlayabiliriz. Tasarımların detay seviyesinin düşük olmasına dikkat edeceğimiz gibi fikri anlatmak için görseller ve metinleri olabildiğince gerçekçi üretmeliyiz.Tüm akışları tasarlamak yerine de ayrıntılara girmede, her şeyi prototipe koymadan sadece ana akışlara odaklanmalıyız.Kullanıcılara prototipin ürünün son hali olmadığını ve sistemde bazı eksiklikler olabileceğini hatırlatmalı ve dürüst bildirimlere açık olmalıyız.
Feature Card Sorting
Kart gruplama çalışmasıyla birlikte ürün fonksiyonlarını kartlar haline getirip kullanıcılardan önceliklendirmelerini isteyebiliriz. Kullanıcılara ürünün neler yaptığını anlattıktan sonra fonksiyonların başlıkları ve açıklamalarının olduğu kartlar verir ve onlardan önceliklendirmelerini ve bu sırada sesli bir şekilde düşüncelerini ifade etmelerini isteriz. Çalışmanın sağlıklı olması için kartları yani fonksiyonları 30'dan az tutmakta fayda var.
MVP Testleri
MVP aşamasında ilk geribildirimleri almak için veya doğru geribildirim almamıza neden olacak kullanılabilirlik hatalarını engellemek için bu testleri kullanabiliriz.
Gerilla Test
Gerilla veya bir zamanlar Starbucks testi olarak da adlandırdığımız, nasıl adlandırırsak adlandıralım aslında formal kuralları olmayan hızlıca sonuç almaya odaklanılmış bir test yapısından bahsediyoruz
Başlamadan önce bu testlerin “Atla Deve” olmadığı üzerine yazılmış bir kitabı tavsiye edelim. Steve Krug “Rocket Surgery Made Easy” kitabında kısa sürede gerçekleştirilebilecek testlerle ilgili detaylı tavsiyelerde bulunuyor:
Erken aşamada ürünümüzü hayata geçirdikten sonra sürekli test etmek için de kitap 6
tavsiye içeriyor:
1. Her ay 1 sabah test, tek istediğimiz bu. 2. Testi yapmaya olabildiğince erken yapmaya başla. 3. Teste katılımcı bulma konusu için çok uğraşmayın, doğru katılımcıyı bulmak o kadar da önemli olmayabilir. 4. Testin izleyici grubunu olabildiğince kalabalık tut ve paydaşları sürece dahil et. 5. Bulunan kullanılabilirlik problemleri için bir önceliklendirme listesi oluştur. 6. Problemleri çözerken en kolayından başla. Ufak düzenlemeler yeniden tasarım yapmaktan daha kolay olacak
.Örnek Test
24 dakikalık videoda Zipcar'ın websitesinin testini izleyebiliriz. Testi izlerken siz de kullanılabilirlik hatalarının ne olduğunu gözlemleyebilir ve notlar alabilirsiniz.
1 Day UX
Userspots ekibinin 1 günlük UX çalışmasının akışı da size bu konuda ilham olabilir. Bu çalışma için hazırlanan 1 Day UX Rulebook dokumanını indirerek siz de çalışmayı kendi ürününüz için uygulayabilirsiniz.
5SecondTest, MVP sürecinde müşterilerin ürünle ilk etkileşimini ölçmek için kullanabileceğimiz testlerden biri. Kullanıcıya fikrimizi görselleştirdiğimiz bir web sayfası veya sunum slaytı gibi görsel bir yapıyı 5 saniye gösterip kullanıcılardan bu 5 saniye içinde anladıklarını topluyor ve ürünümüzün ne işe yaradığının anlaşılıp anlaşılmadığını ölçüyoruz.
Ürün Sürecinin Her Aşamasında Kullanıcı Testleri
Ürün geliştirme sürecinin her aşamasına dahil edebileceğiniz testleri inceledik.
Build-Measure-Learn
Test kısmı aslında bir loop olan ürün geliştirme sürecinde ilk loop’un son aşamasında yer alıyor.
MVP öncesinde sahip olduğumuz fikirler, bir ürün ile gerçeğe bürünüyor, ilk kullanıcılar ile olan etkileşimi ile elde ettiğimiz veriler bir öğrenime dönüşüyor ve bu loop tekrar başlıyor.
Bu noktada MVP ilk kullanıcılar ile etkileşime geçtiğinde kullanıcı ihtiyaçlarını gerçekten karşılayıp karşılamadığını ölçmek için metrikleri takip etmenin yanında kullanıcıların bu değer önerisi ile karşılaşma sürecinin iyi anlaşılabilmesi için de yeni testler yapmalıyız.
Bu Su hiç Durmaz
Eğer rotayı buraya kadar okuduysanız öncelikle büyük bir tebriği hak ettiniz. Uzun bir yolculuktu, umarız okumaya değmiştir.
Şimdi bir iyi bir kötü haber ile bitirmek istiyoruz.
Kötü haber ile başlayalım ve başlığa konu olan Bülent Ortaçgil şarkısını paylaşalım: "Bu Su Hiz Durmaz"
Bu yol hiç bitmeyecek, yeri gelecek onlarca kez bir daire çizeceksiniz.
İyi haberimiz ise şu: Eğer siz yolculuğun kendisini seviyor, yeni ürün geliştirme rotasının sonucuna değil de rotanın kendisine odaklanıyorsanız, suyun hiç durmayacak olması aslında
Yenilik üretmek isteyen herkese selam olsun.
Eğer buraya kadar geldiysen bize yorum bırakmadan da gitmezseniz seviniriz.
Rotanın güncellemeleri ve yeni rotalar ile karşınızda olacağız.
Sevgiyle kalın!
Rotayı Yeniden Oluşturalım?
Yorumlarınız bu içeriği daha iyi hale getirecektir, yorumlarınızı bekleriz.