İnsanları bir odaya toplayıp boş bir Word dosyası açıp “hadi yeni fikirler buluyoruz” diyerek 5-10 kişiyi yaklaşık 1 saat boyunca tutmak beyin fırtınası yapmak anlamına gelmiyor. Zaten bu süreçlerin iyi fikir çıkardığına şimdiye kadar hiç rastlamadım.
Hemen alternatifini anlatalım, kurallı bir akış değil ama örneklendirmiş olalım.
- 1 saati geçmeyecek bir çalışma yapıyoruz.
- Zaman kısıtımız ve hangi çalışmayı ne zaman yapacağımız belirli.
- Biraz ısınmak için açılış aşamasında ufak aktivitelerle başlıyoruz.
- 1-3 çalışma yaparak yeni fikirler geliştiriyoruz. (
Fikir geliştirme teknikleri için sizi şu sayfaya alalım)
- Özet, değerlendirme vb. gibi bir kısımla kapanışı yaparak süreci tamamlıyoruz.
Aktivite, teknik veya siz ne derseniz deyin fikir geliştirme için önce bir karıştırma planına (burada yapı diyoruz), karıştırmak için kullanacağımız araştırma ve trend verilerine (bir önceki maddede bahsettiğimiz zemin) ve bunları yapacak insanlara ihtiyacımız var.
Peki doğru yapı için başka nelere dikkat etmeli?
Kullanıcı araştırmaları bölümünün çıktılarında biraz bahsetmiştik. Çalışmann görsel çıktıları olan Persona ve Customer Journey fikir geliştirme çalışmalarında bize iyi bir zemin sağlayabilirler.
İnsan beyni kısıtlarla karşılaştığında daha yaratıcı olur. Bu herhangi bir işin teslim günü geldiğinde daha yaratıcı ve üretken olmamızın da altında yatan nedendir.
Fikir geliştirme çalışmalarında zemini oluştururken mutlaka kısıtlar koyun. Sadece zaman kısıtı ile de kalmayabilirsiniz.
Örneğin alkol şirketlerinin reklam yapmaları yasaktır ve bu yasaklar onları daha yaratıcı reklamlar üretmeye iter.
Fikir geliştirme sürecine katılacak kişilere “Sky is the limit” gibi sonsuz rahatlık vermeyin. Zaman, konu vs. aklınıza her ne geliyorsa bir çok parametreyi kısıtlayabilirsiniz.
Örneğin en sık kullanılan fikir üretme tekniklerinden biri “5 Dakikada 15 Fikir” çalışmasıdır. 15 fikir bulmak için kısa bir süre gibi gelse de bir ekip odaklandığı anda -saçma, alakalı vs. Olup olmadığına bakmadan- 15 fikri çok rahat çıkarabilir.