4. MVP

Bu adımda minimum efor ile hedef kitlemizin ihtiyacını karşılayan bir ürün yapıp yapmadığımızı doğruluyoruz.

Minimum Efor ile Maksimum Fayda: MVP

Minimum efor ve fonksiyon setiyle ürünü hayata geçirip hedef kitlemizden feedback alıyor ve ürüne pazarda bir ihtiyaç olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz.

Minumum Viable Product - MVP

Minumum Viable Product olarak bilinen MVP, yapacağımız ana ürünün hızlıca hedef kitlesinden feedback alabilmek ve ürüne pazarda bir ihtiyaç olup olmadığını anlamak için minimum efor ve fonksiyon setiyle ürünün hayata geçirildiği halidir. Ürünün odaklandığı alanda hedef kitlesine değer sunabilen en ufak yapıdır.
MVP dediğimizde sürekli şu görsel karşımıza çıkar. Neden bir kaykay ile MVP’yi anlatmaya çalışıyoruz?

Yukarıda “10 Yıl Önce Nasıl Ürün Geliştiriyoruz?/Şimdi Nasıl Geliştiriyoruz?” Bölümünde biraz bahsettik. Bu kaykay görseli bize şunu anlatıyor.

Eğer insanların ulaşım problemlerini çözmeyi amaçlayarak araba (burada arabayı senin ürün fikrinle değiştirebiliriz) geliştirmek istiyorsan, bunu önce tekerleklerini, sonra gövdesini, en son da tamamını yaparak oluşturma. Bu süreç yıllarını alacak ve sürecin sonuna kadar müşterilerinin senin çözümüne ihtiyaç duyup duymadıklarını bilemeyeceksin.

Bu uzun, meşakkatli ve bilinmez sürecin alternatifi nedir? Araba yaparak çözmeye çalıştığın ulaşım problemini daha küçük bir çerçevede ele alıp bir kaykay yapabilirsin. Kaykay burada MVP’ni ifade ediyor. Böylece daha ilk aşamadan müşterilerinden geri bildirimler alarak ulaşım problemini çözen bir arabaya daha sağlam adımlarla ulaşabilirsin.

Kaykay yapmanın bir diğer avantajı da şu, belki yol seni bir arabaya götürmeyecek. Araba yapmaya odaklanarak başladığın yolda kendini uçan kaykay yaparken bulabilirsin.
Bir MVP yapmak bize ne sağlar?
MVP üretmek;

Gelecek adına kararlar almanızı daha kolaylaştırır,
Ürünün early adopter hedef kitlesini bulmayı sağlar,
Geliştirme maliyetini azaltır,
Hipotezleri test etmenizi kolaylaştırır,
Erken aşamada bir pivot olanağı sağlar,
Ürüne yatırım almanızı kolaylaştırır,
Ürün için kullanacağınız teknolojileri test etmenizi sağlar.

MVP'yi Nasıl Yaparız?

MVP üretmek için fikir geliştirme sürecinde belirlediğimiz kapsamı artık elle tutulur hale yani bir ürüne dönüştürürüz. Ürüne dönüştürürken de karşımıza kapsam ve fonksiyonlar çıkar.

Ürün üretim sürecinde ekiplerin en temel yanılgıları bu sürecin “Aşure” yapma sürecindeki gibi işlediğini düşünmeleridir. İçinde ne kadar fazla malzeme olursa o kadar güzel bir Aşure yapabilirsiniz ama benzer bir düşünce sizi kötü ürünler yapmaya itecektir.

MVP doğası gerekirken en temel fonksiyonlara odaklanır.

Şu karikatür bize şunu söyler:
Google’da bir arama var, Apple’da bir buton, senin uygulaman ise bu karmaşıklıkta.

Şimdi kendimize soralım: Eğer Google anasayfasını yöneten ekipte olsaydınız, o sayfayı ne hale getirirdiniz?

O anasayfayı yönetecek ekip olarak “PDF, Video, müzik de arasın, hava durumu da koyalım, canlı skorları da ekleyelim gibi” düşünceleriniz ile karikatürdeki sayfaya dönüştüreceğimizi hepimiz çok iyi biliyoruz.

Ürünlere sürekli fonksiyonlar eklemek kolay, ürünü fonksiyonlar eklerken hala temel faydasına çok hızlı bir şekilde ulaştırabilmek ise oldukça zor.

Bu yüzden ürün geliştirme sürecinin en büyük sıkıntılarından biri MVP kapsamını belirlemek olacaktır.

MVP'de fonksiyonları belirlemek konusunda bir video hazırladık:
Burada en çok kullandığımız yöntemlere tekrar bakalım.
Fayda Zorluk Chartı
Fayda - Zorluk derecesine göre fonksiyon belirlemek için fonksiyon grafiğinden faydalanabilirsiniz. Listesini yaptığımız MVP aday fonksiyonlarınızı, çok faydalı, az faydalı, kolay, zor olarak kategorize edebilirsiniz. MVP kapsamını “Faydalı-Kolay”/“Faydalı-Zor” bölümlerinden bir karma yaparak oluşturabilirsiniz.
MVP’nin Hakkı 3’tür
Fikir geliştirme sürecinde olduğu gibi fonksiyon listesinde de kısıtlamak işe yarayacaktır. “MVP’nin hakkı 3’dür” düşüncesiyle sadece 3 fonksiyona odaklanabilirsiniz.

Demokrasi

Demokratik yollar ile MVP fonksiyonları belirlenebilir. Yapılan araştırmalara dayandırılarak ortaya çıkan kullanılabilecek fonksiyonlar listelenir. Tüm ekip her fonksiyona 1’den 10’a kadar bir puan verir. Ekibin belirlediği sınır üzerinde puan alan fonksiyonlar MVP’de kullanılır.

Yeni iki yöntemi de biz bu sayfaya ekleyelim:
Single Feature (Google Methodu)
MVP bölümünün başında bir süreliğine Google anasayfasını yönettiğimizi düşünmüştük. Burada da

“Google gibi tek bir ana fonksiyonumuz olsaydı uygulamamız nasıl olurdu?”

diye düşünerek tek fonksiyona odaklanıyoruz.
MoSCoW methodu
MoSCoW methodu ile MVP için belirlediğimiz aday fonksiyonlarını aşağıdaki 4 gruba ayırıyoruz:

Must: Yüksek öneme sahip, ana değer önerisine dokunan mutlaka olması gereken fonksiyonlar…

Should: Must kadar önemlidir ama MVP içine alıp almamak tamamen zamanla alakalıdır.

Could: Düşük maliyetle müşteri memnuniyetini kazandıracak geliştirmeler “Could” olarak sınıflandırılabilir. Olsa iyi olur diye ifade edeğimiz fonksiyonlardır.

Won’t: Şimdilik MVP'ye dahil edilmeyecek fonksiyonlardır.

Büyüklerin İlk Adımları

Başaranların yanılsamasına kapılmadan büyük birer şirketlere dönüşmüş şirketlerin MVP’lerinden de bahsetmekte fayda var.
Uber
2010 yılında Ubercab ismiyle hayata geçen Uber sadece San Fransisco’da, kurucular ve arkadaşları tarafından test edilmeye başlandı. Mobil ödeme, Ödemeyi Bölme, Aracı Takip etme, Tahmini ücretin belirlenmesi gibi fonksiyonlara sahip değildi. İlk kullanımda sadece araç çağırabiliyordunuz, Beta versiyonunda kredi kartı ile ödeme fonksiyonlarını da entegre ettiler.
Airbnb
Airbnb 2007 yılında San Fransisco’da gerçekleşen “Industrial Design Society of America” konferansı sırasında MVP olarak doğdu. İlk üründe bu konferansa gelecek olup otellerde yer bulamayanlara kendi evlerini açan kurucular Beta versiyonunu New York’da listeleme ve harita üzerinde gösterme özellikleriyle birlikte hayata geçirdiler.
Zappos
Nick Swinmurn 1999 yılında istediği model ve numarada ayakkabıyı yakınındaki mağazada bulamayıp, internetten ayakkabı satma fikrini hayata geçirmek istemiş. Bunun olabileceğini doğrulamak için de elinde kamerayla ayakkabı mağazasına gidip ayakkabıları fotoğraflayıp internette satışa sunmuş. Her ayakkabı satıldığında mağazaya gelip ayakkabıyı satın alıp müşterilerine göndermiş. Başta zarar eden bir iş olarak gözükse de Swinmurn o dönemde müşterilerin ayakkabı satın alma sürecinde yaşadıklarını keşfederek Zappos’un mevcut müşteri deneyimini inşa etmiş.
Dropbox
Dropbox ürünü MVP olarak kullanıcılara açmadan önce ürünün nasıl kullanılacağıyla alakalı bir video oluşturup, o dönemin ünlü link paylaşım sitesi Digg ile videonun yayılmasını sağlayarak Beta listesine 55 bin kayıt aldı. Ürün videosunda görebileceğiniz gibi sadece belirli bir alandaki dosyaları farklı bilgisayarlarda eşleştirme özelliği vardı.
İlk Müşterilerini Nasıl Buldular?Büyük şirketlerin ilk versiyonları nasıldı? İlk müşterilerini nasıl buldular?

MVP’nin Olmazları: İş Modelleri ve Prototip

MVP aşamasında şimdi şu 2 maddeye de odaklanalım. Ne yaparsanız yapın bir iş modeliyle para kazanma yöntemini belirlemiş olmanız gerekiyor.

MVP’yi kodlamadan/gerçekleştirmeden önce onu çalışıyormuş taklidi yapan hale getirip test edebilmeniz için de bir prototipe ihtiyacınız bulunuyor.