Prototipleme Nedir? En Çok Kullanılan Prototipleme Araçları Nelerdir?

Prototipleme, tasarım sürecindeki en önemli adımlardan birisidir. Tasarımlarınızı iyileştirmeniz
ve kusursuz bir biçimde sunabilmeniz için prototiplemenin tanımını yaparak kullanabileceğiniz
7 prototipleme aracını sizin için listeledik.

Prototipleme Nedir?

Prototipleme tanımı, amacı...
Prototip, bir ürünü piyasaya sürmeden önce ürünün neye benzeyeceğini, ürünün ne yapacağını ve ürünün nasıl işlediğini gösteren gerçek bir ürün simülasyonudur.

Prototip, tasarım sürecindeki en önemli adımlardan biridir. Prototipler fikirlerinizi gösterir ve ürün üzerinde değişiklik yapmanıza yardımcı olur. İyi bir prototip ile kullanıcılarınıza kusursuz ürün sunabilirsiniz.

Prototipin amacı çok fazla zaman ve para harcamadan ürünü test edip son halini oluşturmaktır.

Prototiplemede Nelere Dikkat Edilmeli?

Prototiplemede dikkat edilmesi gereken unsurlar...

Prototipinizi başlangıçta basit tutmaya çalışın.

Prototip üzerinde çok fazla zaman harcamayın.

Ayrıntılara girmeyin, her şeyi prototipe koymaya çalışmayın.

Düşük kaliteli prototipler kullanın.Dürüst bildirimlere açık olun.

Kullanıcılara prototipin ürünün son hali olmadığını ve sistemde bazı eksiklikler olabileceğini hatırlatın.

Prototiplemenin Avantajları

Prototiplemenin sağladığı kolaylıklar...

Prototiplemede kullanıcılar ürünün geliştirilmesine aktif olarak katılabilir ve ürünü gerçekten hissedebilirler.

Prototipleme ile hatalar daha erken tespit edilebilir.

Prototipleme ile ürünün kullanılabilirliği test edilebilir.

Prototipleme, geliştiricinin geliştirme maliyetlerini, zaman çizelgesini, becerileri ve potansiyel kaynak gereksinimlerini tahmin etmesine yardımcı olur

Prototipleme Araçları

Prototiplemede kullanılan araçlar...
Prototipleme araçları ürün oluşturmayı daha hızlı ve daha etkili hale getirmenize yardımcı olan araçlardır.

İhtiyaçlarınıza Uygun En İyi Prototipleme Araçları Nasıl Tercih Edilir?

Farklı amaçlarla ve kullanıcılarla kullanılabilen farklı türde prototip araçları mevcuttur. Fakat aynı prototipleme aracı her zaman işe yaramamaktadır. Prototip hazırlamak için tasarımcılar, duruma bağlı olarak hem basit hem de gelişmiş birçok prototipleme aracı kullanırlar.

Çeşitli prototip oluşturma araçları arasından doğru bir araç seçmek için, size yardımcı olacak birkaç faktör vardır. En önemlileri olarak aşağıdaki maddeleri sayabiliriz.

Temel özellikler: Prototipleme aracının kapsamı nedir ve neler yapabilir?

Kullanım şekli: Web sitelerini, mobil uygulamaları, masaüstü uygulamalarını prototipleyecek misiniz?

Maliyet: Bir araca ne kadar yatırım yapmaya isteklisiniz? Prototipleme aracı için bütçeniz ne kadar?

Uyumluluk: Prototipleme aracı Mac ya da Windows için uygun mu? veya Her ikisinde de kullanılabilir mi?

Öğrenilebilirlik: Prototipleme aracını öğrenmeniz ne kadar kolay olacak?

Hız: Prototipleme aracında tasarımı ne kadar hızlı tamamlayabilirsiniz?

Paylaşım: Prototipleme aracı ekibinizin diğer üyeleriyle senkronize edilebilir mi?Şimdi, sizin için araştırdığımız en çok kullanılan 7 prototipleme aracına geçelim…
1.Invision Studio
InVision, tasarımcıların web ve mobil projeler için etkileşimli örnekler oluşturmasını sağlayan web tabanlı bir prototipleme aracıdır. InVision ile tasarımcılar tasarım dosyalarını yükleyebilir ve statik ekranlarını tıklanabilir, etkileşimli prototiplere dönüştürmek için animasyonlar, jestler ve geçişler ekleyebilirler.
2.Balsamiq
Balsamiq, tasarımcıların bir wireframe taslağını hızlı bir şekilde çizmelerine yardımcı olan basit bir prototipleme aracıdır. Site, masaüstü uygulaması, mobil uygulama, web sitesi, vb. dahil olmak üzere pek çok taslak ve wireframe örneği sağlamaktadır.
3.Zeplin
Zeplin, UI tasarımcıları ve front-end geliştiricileri arasında prototip yapmak için kullanılan bir prototipleme aracıdır. Nasıl tasarladığınızı değiştirmenize gerek kalmadan  Sketch, Adobe XD CC, Figma, Adobe Photoshop CC eklentileri kullanarak dosyanızı tek tıklamayla dışa aktarabilirsiniz. Aynı zamanda ekipteki herkes güncel tasarım kaynaklarına erişebilir.
4.Origami Studio
Origami Studio, Instagram, Messenger ve Paper gibi çeşitli uygulamalar için mockup oluşturmada kullanılan, Facebook'a ait bir prototipleme aracıdır. Origami sadece Mac kullanıcıları için ayrılmış olsa da, hem Android hem de iOS cihazlarda prototiplerin önizlemesini görüntüleme olanağı sunmaktadır. Mobil prototiplerinizi, arkadaşlık uygulaması Origami Live ile iOS ve Android cihazlarda hızlı bir şekilde test edebilirsiniz.
5.Axure
2003 yılında piyasaya sürülen Axure, en kapsamlı prototipleme araçlarından biridir. Profesyonel bir tasarımcıysanız, daha karmaşık, etkileşimli prototipler oluşturmak için Axure RP'yi kullanabilirsiniz. Ancak, Axure temel programlama bilgisine hakim olmak için biraz zaman gerektirmektedir. Özel animasyonlar ve JavaScript etkileşimleri barındırmaktadır.
6.Proto
Proto, mobil, web platformları, Apple Watch ve oyunlar gibi birçok arayüz için tam etkileşimli prototipler oluşturmak amacıyla kullanılan web tabanlı bir prototip aracıdır. Tek tıklamayla paylaşımın yanı sıra hem web'de hem de mobil cihazlarda açılabilen bir genel bağlantı üzerinden paylaşım olanağı sağlamaktadır.
7.UX Pin
UXPin, kullanıcı deneyimi tasarımı ilkelerine dayanan web tabanlı bir prototipleme aracıdır. Kullanıcılarına UX tasarım şablonları ve elemanları ile bir araç kutusu sunmaktadır. Gerçek zamanlı yorumlama ve sohbet işlevi, kullanıcıların bir ekip projesini çevrimiçi hale getirmesi ve tamamlaması için de kullanışlıdır.

Örnek Prototipler

Fusioncube Yaklaşımı

Fusioncube 3 aşamalı ürün geliştirme sürecine farklı yaklaşımları dahil eder.
Kullanıcı Araştırmaları
Fusioncube gücünü kullanıcı araştırmalarından alır. Fikirleri doğrulamak, yeni ürün geliştirmek veya mevcut ürünü daha iyi hale getirmek için kullanılabilecek araştırma yöntemlerini listeledik.
Design Thinking
Fusioncube Design Thinking aşamalarını kendisine temel olarak alır. Design Thinking hakkında bilmeniz gerekenler için bir sayfa ve rehber oluşturduk.
Fikir Geliştirme
Fusioncube süreci farklı yeni fikir geliştirme çalışmalarını içerir, fikir geliştirmek için kullanabileceğiniz teknikleri listeledik:
Minimum Viable Product (MVP)
Fusioncube programı sonucunda ortaya bir MVP çıkar. Tanımı ve fonksiyonlarının nasıl belirlendiği üzerine bir MVP sayfası hazırladık.
Prototipleme
Prototipleme, tasarım sürecindeki en önemli adımlardan birisidir. Tasarımlarınızı iyileştirmeniz ve sunabilmeniz için kullanabileceğiniz 7 prototipleme aracını listeledik.
Kullanıcı Testleri
Ürün geliştirme sürecinizin her aşamasına kullanıcıları dahil edebilirsiniz. Bu süreçte yapabileceğiniz kullanıcı testlerini listeledik.